Teknoloji
Moderator
Tokat'taki Almus Barajı'nın yüzde 100 doluluk oranına ulaşması komşu il Amasya'da da alarma neden oldu.
Köprü kıyıları ve kritik noktalara ise yığınak yapılarak önlemler alındı.
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tatili dolayısıyla kapalı olan okullar, Amasya merkez ve Taşova ilçesinde taşkın önlemleri kapsamında çarşamba günü de tatil edildi.
Konuyla ilgili Amasya Valiliği'nden yapılan açıklamada, "Son günlerde bölgemiz genelinde etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle Yeşilırmak ve ırmağı besleyen derelerin bazı noktalarında taşkınlar meydana gelmiştir. Meteorolojiden alınan veriler doğrultusunda bölgemizdeki yağışların devam etmesi ve 19 Mayıs Salı günü de Tokat Almus Barajı'nın tam doluluğa ulaşarak barajdan su tahliyesi gerçekleşmesi beklendiğinden Yeşilırmak'taki su seviyesinin ciddi oranda artacağı ve taşkınlar oluşabileceği öngörülmektedir. Tüm bu ihtimaller değerlendirilerek, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına Amasya Merkez ilçemiz ile Taşova ilçemizdeki (köyleri dahil) tüm resmi-özel kreşler, anaokulları, ilkokullar, ortaokullar, liseler, mesleki eğitim merkezleri, yaygın eğitim kurumları, olgunlaşma enstitüsü, özel öğretim kursları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde 20 Mayıs 2026 Çarşamba günü 1 gün süreyle eğitim-öğretime ara verilmiştir" ifadelerine yer verildi.
Tokat, Kastamonu ve Amasya'da sağanak yağış hayatı felç etti! Sel riski nedeniyle eğitime ara verildi, evler tahliye edildi
TOKAT
Tokat Valiliği, bölgede etkili olan yoğun yağışlar ve Yeşilırmak Havzası'nda artan taşkın riski nedeniyle Turhal ilçesinde eğitime 3 gün ara verildiğini duyurmuştu.
Tokat Valiliği tarafından yapılan kamuoyu bilgilendirmesinde, son günlerde etkili olan yağışlar nedeniyle Yeşilırmak ve ırmağı besleyen derelerde bazı noktalarda taşkınların meydana geldiği belirtilmişti.
Kentte baraj alarmı! 15 mahalle ile 7 köy tahliye ediliyor, sokaklara kum torbalı setler çekildi
OKULLAR CUMA GÜNÜNE KADAR KAPALI
Açıklamada, muhtemel olumsuzlukların önüne geçilmesi amacıyla Turhal ilçesi genelinde resmi ve özel kreşler, anaokulları, ilkokullar, liseler, mesleki eğitim merkezleri, yaygın eğitim kurumları, özel eğitim kursları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde 20, 21 ve 22 Mayıs tarihlerinde eğitime ara verildiği duyuruldu. Öte yandan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan hamile ve engelli personelin de aynı tarihlerde idari izinli sayılacağı bildirildi.
Valilik, vatandaşların resmi uyarıları takip etmeleri ve dere yatakları başta olmak üzere riskli bölgelerden uzak durmaları konusunda dikkatli olmaları çağrısında bulundu.
YERLEŞİM YERLERİ TAHLİYE EDİLDİ
Çarşamba sabahı dolusavakların taşacağı düşünüldüğünden Turhal ilçesinde taşkın riskine karşı önlem amacıyla Müftü, Kazımkarabekir, Pazar, Meydan, Fatih, Varvara, Hamam, Borsa, Çevlikler, Hacılar, Celal, Yunus Emre, Yavuz Selim, Camikebir ve Kova mahalleleri ile Kızkayası, Arapören, Elalmış, Sütlüce, Şatroba, Tatlıcak, Samurçay köylerinin afet süresince geçici olarak tahliyesine karar verildi.
Tokat’ın Turhal ilçesinde taşkın riskine karşı alınan tedbirler kapsamında jandarma ekipleri, riskli bölgelerde yaşayan vatandaşları tahliye konusunda tek tek uyardı.
Jandarma ekipleri mahalle mahalle dolaşarak vatandaşlara evlerini tedbir amaçlı boşaltmaları gerektiğini bildirdi.
Ekipler tarafından yapılan uyarılarda, kalacak yeri bulunmayan vatandaşların KYK yurtlarına yerleştirileceği ifade edildi.
Özellikle Yeşilırmak çevresindeki riskli bölgelerde güvenlik önlemleri artırılırken, vatandaşların can güvenliği için tahliye sürecinin hızlandırılması istendi.
Valilik tarafından yapılan açıklamanın ardından bölge vatandaşlar iş yerlerini ve evlerini tahliye etmeye başladı. DSİ, İl Özel İdare ve belediye ekipleri Yeşilırmak çevresinde toprak yığınları ile set çekerek önlem almaya devam etti.
ESNAF KEPENK KAPATTI
Yeşilırmak'ta su seviyesinin yükselmesi ve bölgede devam eden yağışların ardından taşkın ihtimaline karşı ilçe merkezinde hareketlilik yaşandı.
Özellikle riskli bölgelerde bulunan bazı esnaf kepenk kapattı. Vatandaşların da su baskınına karşı kendi imkanlarıyla önlem aldığı görüldü.
Bazı iş yeri sahipleri dükkan girişlerine kum torbaları yerleştirip ürünlerin üzerini muşambalarla kapatırken, bazı vatandaşların ise suyun içeri girmesini engellemek amacıyla kapı aralarına köpük sıktığı görüldü. Bazı esnaf da ürünlerini kamyonlara yerleştirdi.
Öte yandan ilgili kurum ekipleri de taşkın riskine karşı çalışmalarını sürdürdü. Ekipler, muhtemel sel durumunda Yeşilırmak üzerinde sürüklenebilecek ağaç dallarının su akışını engelleyerek taşkın riskinin artırmaması için bazı bölgelerde ağaç budama çalışması gerçekleştirdi.
Riskli noktalarda iş makineleri ve ekiplerin hazır bekletildiği belirtildi.
'Mavi Vatan yasası' gerginliği ortasında Yunanistan'dan F-16 adımı! Doğu Akdeniz'de askeri hamle